Bordercollie Pitkäkarvainen collie Samojedinkoira Australiankarjakoira
  | Etusivu   | Esittely   | Yhteystiedot   | Uutiset   | Jutut   | Linkit   | Galleria   | Muistoissa   | Koirapuoti   | BLOGI   |

Australiankarja-
koira

Koirat
Pentuja
Pentueet

Rotumääritelmä


Australiankarjakoiran rotumääritelmä

YLEISVAIKUTELMA: Vahva, kiinteä, sopusuhtainen työkoira, jolla on kyky ja halu toimittaa sille annettu vaivalloinenkin tehtävä. Sen massa, voima, tasapaino ja vahva lihaskunto antavat vaikutelman suuresta ketteryydestä, voimasta ja kestävyydestä. Pienikin taipumus liialliseen karkeuteen tai honteluuteen on vakava virhe.

OMINAISPIIRTEET: Verraton karjan vartioija ja kuljettaja. Aina valpas, äärimmäisen älykäs, tarkkaavainen, rohkea, luotettava, velvollisuudentuntoinen ja suojeluvaistoinen. Luonnostaan epäluuloinen vieraita kohtaan, mutta sen täytyy kuitenkin mukautua käsittelyyn, erityisesti näyttelykehässä. Kaikki työkoiralle vieraat luonne- tai rakennepiirteet ovat vakavia virheitä.

PÄÄ: Voimakas ja suhteessa runkoon. Kallo korvien välissä hieman kaareva, vähäisen mutta selvän otsapenkereen kohdalla suora. Posket lihaksikkaat, eivät karkeat eivätkä ulkonevat. Alaleuka voimakas, syvä ja hyvin kehittynyt. Kuono keskimittainen, syvä, voimakas, silmien alta leveä ja täyteläinen, vähitellen kapeneva. Päälaki ja kuonon selkä yhdensuuntaiset. Huulet tiiviit ja kuivat. Kirsu musta.

SILMÄT: Tummanruskeat, soikeat, keskikokoiset, eivät ulkonevat eivätkä syvällä sijaitsevat. Ilmentävät valppautta ja älykkyyttä. Varoittava tai epäluuloinen kimallus vieraan lähestyessä luonteenomainen.

KORVAT: Keskikokoiset, mieluummin pienet kuin suuret, juuresta leveät; lihaksikkaat, pystyt ja melko terävät; eivät lusikkamaiset eivätkä lepakonkorvat. Etäällä toisistaan, ulospäin suuntautuneet, herkästi liikkuvat; koiran ollessa valppaana pystyasentoiset. Paksut ja sisäpuolelta hyvin karvaiset.

PURENTA: Leikkaava: alaetuhampaat hieman yläetuhampaiden takana niitä kevyesti koskettaen. Hampaat tasaisesti sijoittuneet, terveet ja vahvat, mikä on karjan kuljettamisessa erittäin tärkeää.

KAULA: Erittäin vahva ja lihaksikas; keskipituinen, runkoa kohti levenevä. Ei löysää kaulanalusnahkaa.

ETURAAJAT: Lavat voimakkaat, viistot, lihaksikkaat, eivät liian lähekkäin sään kohdalla; lapaluu ja olkavarsi muodostavat selvän kulman. Eturaajojen luut vahvat ja pyöreät. Eturaajat edestä katsoen suorat ja yhdensuuntaiset; ranteet joustavat, sivusta katsoen himan viistot. Lavat lihaksikkaat ja vahvaluiset, mutta liian kuormittuneet lavat ja raskas etuosa vaikeuttavat liikkumista ja rajoittavat työskentelyä.

RUNKO: Rungon mitta rintaluun kärjestä pakaroihin on säkäkorkeutta pitempi suhteessa 10:9. Ylälinja tasainen, selkä vahva, kylkiluut hyvin kaareutuneet ja rintakehä pitkä mutta ei tynnyrimäinen. Rinta syvä, lihaksikas ja vahva sekä kohtuullisen leveä. Takaosa leveä, vahva ja lihaksikas, kupeet syvät. Lanneosa lyhyt.

TAKARAAJAT: Leveät, vahvat ja lihaksikkaat. Risti melko pitkä ja laskeva, reidet pitkät, vahvat ja hyvin kehittyneet. Polvet hyvin kulmautuneet, kintereet vahvat ja matalat. Takaa katsottuna raajat kintereestä käpälään suorat ja yhdensuuntaiset, eivät liian lähekkäin eivätkä liian kaukana toisistaan.

KÄPÄLÄT: Pyöreät, varpaat lyhyet, vahvat, hyvin kaareutuneet ja tiiviisti yhdessä. Päkiät kovat ja paksut, kynnet lyhyet ja vahvat.

HÄNTÄ: Melko matalalle kiinnittynyt, seuraa laskevan lantion linjoja ja ulottuu suunnilleen kintereeseen. Hännänpää loivasti kaartunut. Liikkeessä tai koiran ollessa jännittynyt häntä voi kohota, mutta mikään osa hännästä ei koskaan saa ylittää hännän juuren kautta piirrettyä pystysuoraa linjaa. Tuuheakarvainen.

LIIKKEET: Tasapainoiset, vapaat, joustavat, väsymättömät. Lapojen ja eturaajojen liike sopusoinnussa takaraajojen voimakkaan työnnön kanssa. Kyky nopeisiin ja äkillisiin liikkeisiin olennaista. Terveys on tärkeintä: kankeus, raskaat, löysät tai jyrkkäasentoiset lavat, heikot kyynärpäät, ranteet tai käpälät, suorat polvikulmaukset, pihtiasentoiset tai ulospäin taipuneet kintereet ovat vakavia virheitä. Ravissa raajoilla on taipumus lähetä toisiaan vauhdin lisääntyessä, seistessä raajat ovat suorat.

KARVAPEITE: Sileä ja kaksinkertainen. Aluskarva lyhyt ja tiheä. Päällyskarva tiivis, jokainen karva suora, kova ja vartalonmyötäinen siten, että turkki on vedenkestävä. Rungon alta reisien takaosaan turkki on pidempi ja muodostaa "housut". Päässä, raajojen etuosassa ja käpälissä karva on lyhyttä. Kaulassa karva on pidempää ja paksumpaa. Turkin pituus rungossa keskimäärin 2,5 - 4 cm.

VÄRI: Sininen: sininen, sinitäplikäs tai sinilaikukas muun väristen merkkien kanssa tai ilman merkkejä. Sallittuja ovat: mustat, siniset tai tan-merkit päässä, mieluimmin tasaisesti sijoittuneena molemmin puolin päätä. Eturaajoissa tan-väriä raajan puoliväliin ja ylös rintaan ja kaulaan. Tan-väriä leuassa. Takaraajojen sisäpinnat, polvien etupuolet, kintereet ja varpaat tan-väriset. Tan-värinen alusvilla sallittu rungossa edellyttäen, että se ei näy sinisen päällyskarvan läpi. Mustat merkit rungossa eivät toivottavia. Punainen: kauttaaltaan punakirjava, myös aluskarva (ei siis valkoinen eikä kermanvärinen). Päässä voi olla tummemmanpunaisia merkkejä, mieluiten tasaisesti sijoittuneina. Punaiset merkit rungossa sallittuja mutta eivät toivottuja.

KOKO: Säkäkorkeus: urokset 46 - 51 cm, nartut 43 - 48 cm.

© Arttulan kennel | www.arttulan.com